”Rom er som en Eventyr-Bog, man opdager dér stedse nye Under(e) og lever i Phantasien og Virkeligheden!”
– sådan skrev H.C. Andersen, og det er jo rigtigt. Den førstegangsbesøgende må nødvendigvis daglig glæde sig over alle de nye undere, man ser, men jo mere kendskab man får til byen og dens historie, jo mere vil man også leve i fantasien, men stadig opleve undere.
En rapsodi består af løsrevne stykker sat sammen til et hele. Måske kan de give besøget lidt baggrund, der vil gøre turen derned til en større oplevelse.
I 47 år har jeg jævnligt besøgt Rom og kan stadig opdage små finurligheder, som det måske kan være morsomt for andre at stifte bekendtskab med. Baronesse Stampe fortæller, at under hendes og familiens besøg i Rom i 1841 sammen med Thorvaldsen, viste han dem rundt og fortalte om de ting, de så – som om byen var hans egen. Jeg forstår ham godt. Når man holder af noget – i dette tilfælde Rom – vil man gerne have, at andre deler ens glæde. Jeg har følt samme glæde og stolthed ved at vise andre mit Rom og håber, at bogen måske kan være med til at få læseren til at føle samme kærlighed til Rom.
Bogens mange anekdoter skal nok læses, som romerne siger: ”se non e vero e ben trovato” (hvis det ikke er sandt, er det godt fundet på).
Mørke den 20. januar 2011
N. Birger-Christensen