Forside | Om forlaget | Aktiviteter | Links | Kontakt
Du må aldrig give op
boglogo
Du må aldrig give op
af Egon Rasmussen
Bogen er på 166 sider.
Format: A5.
Pris: 200 kr. (+ porto).


Du må aldrig give op

Kurt Videbæk blev født i Aarhus i 1942 med en arvelig øjensygdom, der langsomt nedbrød hans nethinde. Der var ingen skole i Aarhus for børn med hans lidelse. Han blev derfor som blot seksårig sendt til en skole på Vestsjælland og kom kun hjem fire gange om året. Som tiårig fik han hos en øjenlæge i København beskeden: ”Du bliver blind, når du er omkring 20 år”. Den skæbne nægtede drengen pure at acceptere. Fraværet af forældre og de to brødre satte dybe spor i Kurt, som ikke husker ét eneste af moderens jævnlige besøg i de ti år, han var skoleelev på Vestsjælland og på Blindeinstituttet i København. Han var ikke en nem elev. I København ville han ikke lære at læse med fingrene eller blot snuse til en mulig fremtid som børstenbinder, kurvemager, organist eller receptionist. Han så i stedet frem til at forlade skolen og komme ud på arbejdsmarkedet, hvor han ofte blev fyret fra ufaglærte job på grund af sit dårlige syn. Der skulle en ulykke til, før han som voksen accepterede sin skæbne. Da han efter ulykken faldt på knæ og bad Jesus om hjælp, kom hjælpen. Han fik uddannelse, fast arbejde og blev gift. I 18 år passede han omstillingsbordet hos en institution ved Birkerød. Senere blev han rådgiver ved Københavns Kristne Rådgivningscenter, og qua det job hjalp han narkomaner og alkoholikere ud af deres misbrug. To lokalradioer har nydt godt af hans evne som interviewer. Nogle af hans interview om kristne emner kan høres på nettet.


Hans motto: ”Du må aldrig give op” samt hans kristne tro har båret ham igennem mange udfordringer i livet. Kurt er en stærkt troende mand. Hver dag læser han og konen Lise i Biblen, og de beder sammen. Derefter går Kurt i sit lønkammer og beder alene 10-15 minutter for eksempel for en syg person, om fred og fordragelighed herhjemme og ude i verden. I bogen fortæller han om de to nådegaver, han har fået af Gud og giver et eksempel på, hvordan de kan bruges. Du kan læse om, hvordan han modtog en tungetale, da hans kone led af en depression. Og da han tydede den, blev hun rask. Kurt Videbæk er en aktiv mand. Hver uge spiller han skak i en skakklub, og han har deltaget i OL i skak for blinde i Grækenland. I pinsekirken i Aarhus rådgiver han folk i personlige spørgsmål og deltager i flere af kirkens grupper. I pinsekirken i Hirtshals virker han ofte som lægprædikant, når han og Lise ferierer i sommerhuset nær Hirtshals. Kurt håber, hans motto og livshistorie kan inspirere og give fremtidshåb til syge, ensomme, handicappede, narkomaner, alkoholikere og andre med store udfordringer.


Om forfatteren: Egon Rasmussen, 66 år, er uddannet journalist ved DJH i Aarhus. Han har arbejdet for Dagbladet Vestkysten, Bornholms Tidende, Dansk Arbejdsgiverforening, Erhvervsbladet og som freelance journalist.



Lokalavisen Aarhus V, 25. juni 2019

 

Af Martin Jørgensen

 

BOG Egon Rasmussen var netop flyttet ind i et rækkehus i Hasle, da han en søndag eftermiddag gik ud i forhaven for at luge i håbet om at møde en nabo eller to. Til hans held kom alle naboerne forbi den lille græsplet på Bronzealdervej, men særligt én person fangede hans opmærksomhed.

Det viste sig at være Kurt Videbæk. Den ældre mand kom gående bag sin kone med sin hånd på hendes ene skulder, mens han snakkede på livet løs og smilte over hele ansigtet.

"Det så meget specielt ud med den måde, som de kom gående på. Han snakkede og grinte, og så tænkte jeg, at det var da utroligt, at han er i så godt humør, selvom han har et svært handicap," fortæller Egon Rasmussen, da Lokalavisen Aarhus møder ham en sommerdag i et af rækkehusene på Bronzealdervej, hvor Kurt Videbæk bor.

Den blinde mand med det fantastiske humør viste sig at gemme på en lige så fantastisk historie, og her tre år senere har freelance journalist Egon Rasmussen så skrevet en bog i samarbejde med den 76-årige Kurt Videbæk. En bog, som blandt andet handler om livets udfordringer som blind og kampen for at få en velfungerende hverdag som alle andre mennesker.

"Folk tænker sikkert, at manden kan jo ikke se, og så går han alligevel og er så glad og tilfreds. Men det er jeg på grund af min kristendom. Uanset hvilken situation, jeg har været i, så har jeg formået at have en glæde trods den modstand, som jeg har mødt," lyder det fra Kurt Videbæk, hvorefter han smiler stort, mens han sidder i sin sorte lædersofa i hjemmet i Aarhus Vest.

’Du må aldrig give op’

Bogen følger Kurt Videbæk, der blev født med en arvelig øjensygdom, fra han var ganske ung og som seks-årig blev sendt til en skole på Vestsjælland for børn og unge med synsproblemer. Herefter blev det kun til fire årlige besøg hos familien hjemme i Viby, og det store fravær af forældre og søskende satte dybe spor i ham. Han husker ikke ét eneste af moderens jævnlige besøg, hvilket også bliver beskrevet i den 166 siders lange bog.

Denne anekdote er, sammen med mange andre af Kurt Videbæks oplevelser, en del af de mange historier, som bogen ’Du må aldrig give op’ byder på. Det var hovedpersonen selv, der tog initiativet til bogen.

"Han præsenterede noget materiale for mig med oplevelser fra sit liv, og i lang tid parerede jeg lidt, fordi man jo ikke bare lige skriver en bog. Men for halvandet år siden begyndte vi at mødes et par gange om ugen, og så startede arbejdet med bogen," fortæller Egon Rasmussen, der i sin bog har interviewet Kurt Videbæks bror, venner, tidligere chefer og mennesker, han har hjulpet som rådgiver for at få alt researcharbejdet på plads.

Inspiration til andre

Der er glæde i stemmen på Kurt Videbæk, når han fortæller anekdoter fra sit efterhånden lange liv, og positiviteten stråler ud af ham, selvom hans liv har været fyldt med udfordringer.

Da han i sin tid kom ud på arbejdsmarkedet, blev han ofte blev fyret fra ufaglærte job på grund af sit dårlige syn. Og der skulle da også en ulykke til, før han som voksen fandt den rette hylde.

"Jeg var blevet fyret fra endnu et job og skulle med bussen til en jobsamtale, men på grund af mit dårlige syn gik jeg for tidligt ud mod bussen og fik sidespejlet i hovedet, hvilket førte til en slem hovedskade," fortæller Kurt Videbæk. Da han senere på dagen kom hjem fra hospitalet, bad han Jesus om hjælp. Og hjælpen kom. Han fik en uddannelse, fast arbejde og blev gift med Lise.

"Jeg håber, at min bog kan være med til at give inspiration til andre, der har det svært", lyder det fra Kurt Videbæk.

Bogen er lavet i samarbejde med Forlaget Ådalen, og håbet er, at Kurt Videbæks historie kan inspirere og give håb om fremtiden til syge, ensomme, handicappede, narkomaner, alkoholikere og andre med store udfordringer.

Kurt Videbæk har arbejdet ved omstillingsbordet på Svaneparken i Birkerød og som rådgiver og leder hos Københavns Kristne Rådgivningscenter (KKRC) på Frederiksberg. I 14 år rådgav han hundredvis af mennesker, der havde det svært. I dag er han pensionist, og han bruger meget af sin tid i Pinsekirken på Viborgvej og i Viby skakklub, hvor han er et aktivt medlem.



Anmeldelser:

Aarhus Stiftstidende

Mandag den 1. juli 2019 to sider om Kurt og bogen.

Lokalvisen Aarhus Vest

25. juni 2019

Avisen Udfordringen